Notices
JK Electrical, Lighting & Sound Systems Bulletin board forum regarding topics such as stereo head units, CD players, MP3 players, speaker systems, amplifiers, hardmounted GPS devices, computers, headlight upgrades, fog lights, off-road lights, general wiring and anti-theft devices.

Installed ALPINE back up camera(HCE-TCAM) is something missing ?

 
Old 04-13-2019, 05:35 PM
  #1  
JK Super Freak
Thread Starter
 
LidLess07X's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Pasadena Maryland
Posts: 1,588
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Default Installed ALPINE back up camera(HCE-TCAM) is something missing ?

So I attempted to complete the install on my 2018 JK today. (I have the factory 430N head unit.). This kit is supposed to be plug and play and designed specifically for the JK, but the directions leave a bit to be desired. I canít figure out what the gray coonector behind the head unit is supposed to connect to
LidLess07X is offline  
Old 04-13-2019, 06:49 PM
  #2  
JK Newbie
 
Join Date: Apr 2019
Location: Seattle, WA
Posts: 22
Likes: 0
Liked 2 Times in 2 Posts
Default

What does the back of the head unit look like? And the gray connector is on the stock harness or came with the camera?
Jkwrangler89 is offline  
Old 04-14-2019, 04:10 AM
  #3  
JK Super Freak
Thread Starter
 
LidLess07X's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Pasadena Maryland
Posts: 1,588
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by Jkwrangler89 View Post
What does the back of the head unit look like? And the gray connector is on the stock harness or came with the camera?
The cable provided that runs from the back of the Jeep to the front has two connectors on it ( a video type plug and a square, automotive style connector). The video style plug attaches to an adapter harness they provided that just snaps into the back of the head unit. Itís the automotive style plug that I have no idea where it goes
LidLess07X is offline  
Old 04-14-2019, 04:12 AM
  #4  
JK Super Freak
Thread Starter
 
LidLess07X's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Pasadena Maryland
Posts: 1,588
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Default



Originally Posted by LidLess07X View Post
The cable provided that runs from the back of the Jeep to the front has two connectors on it ( a video type plug and a square, automotive style connector). The video style plug attaches to an adapter harness they provided that just snaps into the back of the head unit. Itís the automotive style plug that I have no idea where it goes
LidLess07X is offline  
Old 04-14-2019, 06:04 AM
  #5  
JK Newbie
 
Join Date: Apr 2019
Location: Seattle, WA
Posts: 22
Likes: 0
Liked 2 Times in 2 Posts
Default

That white connector is used if you have a compatible alpine head unit I believe. If you dont it needs to be cut and spliced. That connector is for the light, dont think its required for the camera to work
Jkwrangler89 is offline  
Old 04-18-2019, 04:54 PM
  #6  
JK Super Freak
Thread Starter
 
LidLess07X's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Pasadena Maryland
Posts: 1,588
Likes: 0
Liked 0 Times in 0 Posts
Default

Thank you for the responses. It does have to be cut and spliced. The splicing takes place behind the passenger side kick panel. The diagram is on page 14 of Alpine's instructions. I had a local car audio shop do the remainder of the install. Since I took it to them with the dash pulled apart, it only took them 30 minutes. I'm good now.
LidLess07X is offline  
 


Quick Reply: Installed ALPINE back up camera(HCE-TCAM) is something missing ?


Contact Us - About Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: