Rough Idle (recent) - JK-Forum.com - The top destination for Jeep JK Wrangler news, rumors, and discussion

Notices

Rough Idle (recent)

Reply

 
 
Old 10-28-2008, 08:49 PM
  #1
JK Enthusiast
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Plano, TX
Posts: 244
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Rough Idle (recent)

So, over the last month or so (starting to get cooler out here in texas... if you call 50s cool) i have started getting a rough idle once in a blue moon.

It's rare enough that it has happend maybe twice in the last 30-40 days. Shortly after starting (with no problems) usually the first red-light i come to i notice the shifter (6-speed) bouncing a little like the engine is running rough. Then i notice the RPMs drop to probably around 500 then bounce to 1k and kind of flutter a little.

It has never stalled, or done it even after that first initial stop, and only seems to happen with a cold engine.

Should i be worried, chalk it up to just another normal Jeep thing, or what?

Only reason this is bugging me a little more is I plan on driving it up to Indiana and then to Wisconsin this x-mas with my girlfriend and the last thing I want is to be strandes somewhere in Oklahoma or heaven forbid that flatlander state Illinois...
Sieran is offline  
Reply With Quote
Old 10-28-2008, 08:52 PM
  #2
JK Jedi
 
Hellbound13's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Westchester, NY
Posts: 4,470
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I dunno, but I just checked my throttle body and it had some soot in it behind the flap. I have had the rough idle as well. I will be ordering some cleaner and getting to it soon.
Hellbound13 is offline  
Reply With Quote
Old 10-28-2008, 08:54 PM
  #3
JK Super Freak
 
cmpmacchia's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Winnipeg
Posts: 1,027
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by Sieran View Post
So, over the last month or so (starting to get cooler out here in texas... if you call 50s cool) i have started getting a rough idle once in a blue moon.

It's rare enough that it has happend maybe twice in the last 30-40 days. Shortly after starting (with no problems) usually the first red-light i come to i notice the shifter (6-speed) bouncing a little like the engine is running rough. Then i notice the RPMs drop to probably around 500 then bounce to 1k and kind of flutter a little.

It has never stalled, or done it even after that first initial stop, and only seems to happen with a cold engine.

Should i be worried, chalk it up to just another normal Jeep thing, or what?

Only reason this is bugging me a little more is I plan on driving it up to Indiana and then to Wisconsin this x-mas with my girlfriend and the last thing I want is to be strandes somewhere in Oklahoma or heaven forbid that flatlander state Illinois...
Lots of us have had the same issue (surging). No one has a solution yet. I tried some fuel injector cleaner in mine and it hasn't happened since. I still get a rough idle though (hiccups) every now and again. Its not the surging problem but I wonder if they are associated.
If someone is going to find a solution it'll be on this forum!
cmpmacchia is offline  
Reply With Quote
Old 10-28-2008, 08:55 PM
  #4
JK Jedi
 
Hellbound13's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Westchester, NY
Posts: 4,470
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by cmpmacchia View Post
Lots of us have had the same issue (surging). No one has a solution yet. I tried some fuel injector cleaner in mine and it hasn't happened since. I still get a rough idle though (hiccups) every now and again. Its not the surging problem but I wonder if they are associated.
If someone is going to find a solution it'll be on this forum!
Thats not a bad idea either. Hey man, meant to ask you, did your steering clunk ever come back? Sorry for the hi jack.
Hellbound13 is offline  
Reply With Quote
Old 10-28-2008, 08:55 PM
  #5
JK Super Freak
 
cmpmacchia's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Winnipeg
Posts: 1,027
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by Hellbound13 View Post
I dunno, but I just checked my throttle body and it had some soot in it behind the flap. I have had the rough idle as well. I will be ordering some cleaner and getting to it soon.
Had some soot in behind mine as well. Let me know what you use and how it worked for you. Weird, I only have 7000k on mine.
cmpmacchia is offline  
Reply With Quote
Old 10-28-2008, 08:56 PM
  #6
JK Enthusiast
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Plano, TX
Posts: 244
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

phew! then i'm not alone...

Wasnt quite sure what to call it or even search for. I have almost 23k on her now and has only just started.

Yours have it for a while or around any specific miles?
Sieran is offline  
Reply With Quote
Old 10-28-2008, 08:57 PM
  #7
JK Super Freak
 
cmpmacchia's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Winnipeg
Posts: 1,027
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by Hellbound13 View Post
Thats not a bad idea either. Hey man, meant to ask you, did your steering clunk ever come back? Sorry for the hi jack.

No, after I pulled the shaft and greased the splines it didn't. Its getting cold here though and it only happened during really warm weather. I think I nailed it for now though.
cmpmacchia is offline  
Reply With Quote
Old 10-28-2008, 09:00 PM
  #8
JK Super Freak
 
cmpmacchia's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Winnipeg
Posts: 1,027
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by Sieran View Post
phew! then i'm not alone...

Wasnt quite sure what to call it or even search for. I have almost 23k on her now and has only just started.

Yours have it for a while or around any specific miles?
Mine started with a cold rough idle (hiccups) around 5000k then one morning 20 seconds after i started the engine it started to surge and almost stall. It happened more and more frequently until I used some Fuel injector cleaner. It hasn't happened since. Its only been a couple of weeks though.
cmpmacchia is offline  
Reply With Quote
Old 10-28-2008, 09:02 PM
  #9
JK Jedi
 
Hellbound13's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Westchester, NY
Posts: 4,470
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by cmpmacchia View Post
Had some soot in behind mine as well. Let me know what you use and how it worked for you. Weird, I only have 7000k on mine.
Thats okay I have 12,000 and have the soot so Im sure it started build up before that.
Hellbound13 is offline  
Reply With Quote
Old 10-28-2008, 09:03 PM
  #10
JK Jedi
 
Hellbound13's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Westchester, NY
Posts: 4,470
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Originally Posted by cmpmacchia View Post
Mine started with a cold rough idle (hiccups) around 5000k then one morning 20 seconds after i started the engine it started to surge and almost stall. It happened more and more frequently until I used some Fuel injector cleaner. It hasn't happened since. Its only been a couple of weeks though.
Where do you put the fuel injector cleaner?
Hellbound13 is offline  
Reply With Quote
 
 
 

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
07JKX
Stock JK Tech
40
03-15-2012 02:45 AM
jrubicon
Anything & Everything
0
02-21-2011 04:52 PM
cmpmacchia
Stock JK Tech
5
10-04-2008 06:10 PM
macdaddy69
Stock JK Tech
9
09-18-2008 06:35 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -8. The time now is 04:25 PM.


 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: